Dezvoltare Web Produse. Servicii. Soluţii

Cum alegi cel mai bun furnizor de găzduire VPS pentru afacerea ta online?

Dacă ai o afacere online la început de drum, probabil că ți se va recomanda să începi cu o găzduire shared, iar odată cu creșterea site-ului (și a afacerii) recomandarea va fi să treci la o găzduire VPS. Cum alegi cel mai bun furnizor de găzduire VPS pentru afacerea ta online? Depinde de buget, de cerințele tehnice, de expertiza ta și de planurile de dezvoltare pe care le ai în viitor. Cu siguranță, există un furnizor de găzduire VPS care să îți ofere exact ce ai nevoie la cel mai bun preț posibil. Află din acest articol marca maghost cum identifici acest furnizor perfect pentru tine!

Cuprins

1. De ce să alegi o găzduire VPS?

2. Ce ar trebui să îți ofere furnizorul tău de găzduire VPS?

3. Cum știi dacă furnizorul tău de găzduire VPS este OK sau nu prea?

4. Sfaturi pentru alegerea furnizorului de găzduire VPS

5. Concluzii

6. Întrebări frecvente și răspunsuri

Citește în continuare pentru a afla cele mai utile informații referitoare la alegerea furnizorului, dar și a planului de găzduire VPS perfect pentru tine!

1. De ce să alegi o găzduire VPS?

VPS este un acronim pentru Virtual Private Server. Așadar, practic vei avea un server doar al tău, unul virtual, pe care nu îl vei împărți cu alți utilizatori, așa cum se întâmplă în cazul găzduirii shared. Sau, cu alte cuvinte, există un server fizic performant care este divizat cu un software de virtualizare, astfel încât se creează mai multe servere virtuale. Iar tu vei avea un astfel de server virtual pe un server fizic. Vei fi izolat de ceilalți utilizatori de pe același server, astfel încât nimeni să nu îți poată lua din resurse, sub nicio formă. Dacă îți place ca ce e al tău să rămână doar al tău, atunci găzduirea de tip VPS este perfectă pentru tine.

Soluția de găzduire VPS este necesară acelor site-uri care au crescut și care au nevoie de resurse care să le asigure performanța, resurse care nu pot fi oferite de o găzduire de tip shared. Desigur, există și varianta de a alege o găzduire cu server dedicat, însă dacă nu ești încă pregătit pentru un astfel de salt tehnologic, o găzduire VPS este perfectă pentru tine și pentru afacerea ta.

Este timpul potrivit să treci la o găzduire VPS dacă:

  • Site-ul tău are un trafic consistent. Găzduirea VPS va face față inclusiv traficului augmentat din perioadele de Black Friday, Crăciun sau oricând organizezi promoții care îți aduc trafic suplimentar pe site,
  • Dacă utilizezi un sandbox. Acesta este un mediu virtual de testare a unor noi funcționalități ori module ale site-ului tău înainte de a le pune live pe site. Găzduirea VPS te ajută să simulezi și să testezi orice vrei pentru a găsi erori sau bug-uri, fără să impactezi site-ul principal.
  • Dacă vrei să îți construiești propriul software, pe care să îl testezi în diferite scenarii și etape înainte să îl lansezi.
  • Dacă vrei să ai spațiu de stocare separat pentru fișierele de back-up ale site-ului tău.
  • Faci streaming online? Atunci găzduirea VPS este o opțiune pe care te poți baza. Este alegerea cea mai bună dacă faci vlogging, dacă oferi cursuri online, ții conferințe digitale sau faci broadcasting de conținut audio și video.
  • Dacă ești reseller de soluții de găzduire sau de domenii. Găzduirea VPS îți oferă mai multă putere decât un serviciu convețional de găzduire shared pentru reselleri. De asemenea, un VPS te lasă să implementezi panouri de control persoanlizate și alte module care să îți atragă mai mulți clienți și mai multe vânzări.
  • Dacă lucrezi cu servere de email și de baze de date. Găzduirea VPS le dă utilizatorilor de email control total asupra emailurilor de ieșire în timp ce te lasă să setezi filtre avansate. Companiile care lucrează cu servere cu baze de date deseori aleg un VPS pentru mai multă securitate și pentru o utilizare a resurselor perfect optimizată.
  • Dacă dorești un business cu adevărat securizat, alege o găzduire VPS, care te ajută să controlezi întregul trafic pe care îl primești.

Care este diferența între o găzduire simplă și una VPS?

Așadar, în cazul unei găzduiri shared, există mai mulți clienți pe un server care împart aceleași resurse. Dacă vecinul tău de server are un trafic crescut astăzi, este chiar foarte probabil că tu vei avea resurse mai puține pentru site-ul tău.

În cazul unei găzduiri VPS, există mai mulți clienți pe un server fizic care însă nu împart aceleași resurse, deoarece fiecare are serverul său virtual. Așadar, oricâtă nevoie de resurse are vecinul tău de server, el se va putea „întinde” doar atât cât îi permite planul de găzduire ales, fără a te afecta pe tine în vreun fel. Iar tu, la rândul tău, vei avea exact atâtea resurse cât plătești, fără ca cineva să ți le poată consuma.

O găzduire shared este mai accesibilă la preț decât una VPS și, de aceea, cele mai multe afaceri la început de drum o aleg. Este și aceasta o variantă foarte bună pentru site-ul tău, dacă nu te aștepți la fluctuații mari de trafic sau dacă ai nevoie pur și simplu de o găzduire de bază pentru un site de portofoliu.

Totuși, pe măsură ce afacerea crește, va fi nevoie de o găzduire VPS. Chiar dacă este mai scumpă, resursele de care vei beneficia vor merita fiecare ban. Vei avea mai mult control, mai multă securitate și mai multă flexibilitate. Practic, vei avea la un cost mai mic beneficiile unui server dedicat.

Acum că știm ce este găzduirea VPS și de ce avem nevoie de ea, ne apare în minte întrebarea: toate planurile de găzduire VPS sunt la fel sau există anumite tipuri de găzduire VPS? Îți explicăm în continuare.

Tipuri de găzduire VPS

Pentru a alege un plan de găzduire VPS potrivit pentru tine, ar trebui să știi care sunt tipurile de găzduire VPS.

  • Găzduire VPS în cloud sau tradițională

Cei mai mulți furnizori de găzduire VPS oferă ori găzduire în cloud, ori tradițională. Varianta în cloud oferă mai multă scalabilitate și flexibilitate, în timp ce varianta tradițională îți oferă mai mult control atât asupra părții de hardware folosit, cât și asupra sumelor de plătit. Alegerea îți aparține.

  • Găzduire VPS cu management sau fără management

Dacă ești un developer cu experiență și te simți confortabil lucrând cu coduri și comenzi pentru a persoanliza serverul așa cum dorești, atunci opțiunea de găzduire VPS fără management este cea mai bună opțiune pentru tine.

Totuși, dacă ești un utilizator obișnuit care vrea doar un upgrade de la o găzduire shared, atunci ai nevoie de un VPS cu management. Acesta îți va permite accesul la un panou de control intuitiv precum cPanel.

2. Ce ar trebui să îți ofere furnizorul tău de găzduire VPS?

Dintre atâtea oferte de găzduire VPS de la diferiți furnizori, cum o alegi pe cea pe cea potrivită pentru tine și pentru afacerea ta? Iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când alegi compania de hosting de la care să achiziționezi un pachet de găzduire VPS:

  • Calitatea oferită de serviciile acelei companii per ansamblu

Uită-te pe site-ul furnizorilor de servicii de găzduire și citește review-urile clienților. Ai nevoie de un furnizor de găzduire (VPS sau de orice alt tip ar fi ea) care să îți ofere încredere, pe care să te bazezi, care să fie eficient și la dispoziția ta oricând ai nevoie de ajutor.

Verifică la fiecare furnizor în parte up-time-ul serverelor și performanța acestora. Ai grijă să existe o clauză pentru a-ți primi banii înapoi dacă nu vei fi mulțumit de servicii sau de resursele primite.

Nu alege prima ofertă care îți apare pe Google. Analizează mai mulți furnizori și alege-l pe cel care îți oferă cele mai multe servicii incluse în aceeași bani.

De exemplu, noi, la maghost, oferim nu doar cele mai prietenoase tarife la orice tip de găzduire, ci și cel mai bun raport calitate-preț. Bineînțeles, nu noi spunem acest lucru, ci firmele partenere care ne-au ales. De asemenea, noi oferim suport clienți 24/7 în mod absolut gratuit pentru orice probleme ai avea, iar o mare parte din energia pe care o consumăm este verde, pentru sănătatea ta, a noastră și a copiilor noștri. Cu siguranță, putem fi un partener de încredere și pentru tine. Contactează-ne și hai să vorbim despre necesitățile afacerii tale online!

  • Oferta pentru serviciul de găzduire VPS

Este necesar să știi exact ce primești în cadrul planului ales. Nu cumpăra doar o „găzduire VPS”, bazându-te pe faptul că furnizorul îți va da cea mai bună variantă. Din contră, este necesar să știi exact ce vei primi pentru acei bani: vei avea 1, 2,4, 6, 8 sau 12 Core CPU? Ce sistem de operare este folosit? De câtă memorie vei beneficia? Câți GB de memorie pentru storage vei avea? Cât va fi viteza de UpLink? Câte adrese IP vei avea? Ai posibilitatea să îți construiești tu propria configurație conform nevoilor tale?

La maghost, ai toți acești parametri clar explicați la fiecare pachet VPS, așa încât vei ști exact pentru ce plătești. De asemenea, poți realiza o configurație personalizată a pachetului VPS pe care îl vei primi, așa încât să beneficiezi de o ofertă adaptată nevoilor tale, pliată perfect pentru afacerea ta. Așa te asiguri că plătești exact resursele de care ai nevoie, nici mai mult, nici mai puțin!

  • Root access

Pentru cei care își doresc control asupra serverului lor virtual, recomandăm o opțiune de găzduire VPS cu root access. Bineînțeles, pentru a folosi acest feature ai nevoie de cunoștințe solide de a lucra cu servere.

La maghost, îți putem oferi planuri de găzduire VPS cu diferite nivele de server management și root access, așa încât să venim în întâmpinarea nevoilor tale în cel mai util mod.

  • Prețul planului de găzduire VPS

Acesta nu ar trebui să fie un criteriu de alegere a planului de găzduire VPS. Pentru doar câțiva Euro pe lună în minus, poți alege o ofertă care să nu te avantajeze deloc. Totuși, prețul nu este un aspect de neglijat atunci când alegi un plan de găzduire VPS.

Important este să primești cât mai multe servicii incluse în acel tarif. Există companii de hosting care oferă un tarif aparent mai mic, însă atunci când ai nevoie de servicii extra, de suport tehnic sau de upgrade-uri ori licențe, plătești suplimentar. Astfel, în final plătești mai mult decât dacă ai fi ales din prima o companie care să ofere acele lucruri incluse în prețul lunar.

Prima regulă de bază este că un plan all-inclusive va fi întotdeauna mai avantajos decât un plan mai ieftin, dar la care plătești suplimentar pentru aproximativ orice.

A doua regulă de bază este că, alegând un plan anual în locul unui plan lunar, vei beneficia de reduceri consistente. Aceasta poate fi o idee bună de a economisi în timp ce oferi firmei tale resursele de care are nevoie. Nu toate companiile de hosting au această reducere valabilă, așa că sfatul nostru este să alegi una care îți permite un astfel de discount important.

Nu uita să întrebi furnizorul de servicii de găzduire VPS pe care îl alegi dacă costul licențelor este inclus în prețul planului sau se plătește separat. Doar așa vei putea compara ofertele în mod corect și în deplină cunoștință de cauză.

La maghost, ai servicii extra gratuite la fiecare plan de găzduire VPS, plus posibilitatea de a obține discounturi semnificative de -17% la planurile anuale. Acest lucru înseamnă mai mulți bani de rulaj pentru firma ta. Contactează-ne și hai să îți spunem toate avantajele ofertei noastre de găzduire VPS!

  • Scalabilitatea

Este recomandabil să alegi un furnizor de servicii de găzduire VPS care să îți ofere scalabilitate pentru planul ales. Astfel, vei putea cu ușurință să treci la un plan cu mai multe resurse dacă va fi nevoie, fără să iei pauză de la activitățile tale online, fără să ai momente neplăcute de downtime.

  • Calitatea și eficiența suportului pentru clienți

Atunci când te ocupi de un proiect complex și cu multe provocări tehnice, trebuie să fii sigur că ai pe cineva alături care să te ajute în momentele în care ai dificultăți. Acest lucru înseamnă că ai nevoie de suport asigurat 24/7 de la compania de servicii de găzduire pe care o alegi.

Trebuie să înțelegi foarte clar ce tip de suport pentru clienți vei primi în planul de găzduire VPS pe care îl alegi: este non-stop și gratuit? Se plătește în afara orelor de lucru? Te ajută cu adevărat și îți rezolvă problema în timp util? Acest lucru poate face diferența între a alege un plan ieftin sau unul cu câțiva euro mai scump. La fel, poate face diferența între succes și eșec pentru proiectul tău.

La maghost, oferim suport complet gratuit 24/7 de maximă eficiență clienților noștri. Poți testa ca să te convingi!

  • Securitatea

Acesta ar trebui să fie un punct arzător pentru oricine oferă și oricine cumpără servicii de găzduire. Îți recomandăm să te interesezi ce nivel de protecție oferă furnizorul pe care îl alegi. Își protejează doar propriile sisteme sau protejează și sistemele clienților?

Noi, la maghost, punem întotdeauna securitatea pe primul plan. Atât a noastră, cât și a tuturor clienților noștri, mici sau mari, noi sau vechi. Contactează-ne și îți explicăm exact cum te protejăm de viruși și malware!

  • Back-up

De asemenea, ar trebui să iei în considerare și posibilitățile de back-up incluse în planul de găzduire VPS pe care îl alegi. Există add-on-uri disponibile? Sunt incluse în preț sau separate? Există posibilitatea de back-up off-site?

La maghost, back-up-urile sunt incluse în toate planurile de găzduire, însă oferim și posibilitatea de back-up off-site. Contactează-ne oricând pentru mai multe detalii!

  • Posibilitățile de migrare

Dacă vrei să migrezi între planuri sau chiar între furnizori, poate să existe sau nu un cost suplimentar, iar tu ar trebui să știi despre acest lucru chiar de la început.

La maghost, orice migrare este gratuită. Dacă vii de la alt furnizor de servicii de găzduire la noi, te ajutăm gratuit cu tot ce înseamnă această migrare din punct de vedere tehnic!

  • Viteza de încărcare a site-ului

Tu plătești pentru ca site-ul tău să se încarce rapid indiferent câți utilizatori concurenți ai pe el în același timp. De asemenea, plătești pentru ca site-ul tău să fie accesibil cât mai mult timp (preferabil 99.9% din timp). Dacă furnizorul tău nu îți asigură aceste lucruri esențiale, în mod cert este timpul pentru o schimbare.

La maghost, am avut grijă să punem la punct aceste aspecte în urmă cu ani de zile. Astăzi, ne concetrăm pe oferirea unor servicii cât mai diversificate și mai avansate tehnologic în mod gratuit clienților noștri.

  • Interfață cPanel (sau alta) intuitivă și prietenoasă

Dacă nu ești tehnician în IT, vei avea nevoie să înțelegi intuitiv panoul tău de control. Așadar, ai nevoie de o platformă de management ușor de utilizat, chiar dacă nu ai cunoștințe tehnice avansate. Probabil că cei mai mulți utilizatori sunt obișnuiți cu cPanel, panoul prietenos din care poți controla aspecte ale găzduirii, emailul domeniului, conturile FTP, bazele de date MySQL, subdomeniile etc.

Asigură-te că furnizorul de găzduire VPS pe care îl alegi îți oferă o interfață cu care tu să te simți confortabil.

Acestea sunt cele mai importante aspecte la care ar trebui să fii atent atunci când alegi firma de la care iei pachetul de găzduire VPS. Dacă ai grijă ca furnizorul ales să bifeze cât mai multe (preferabil toate) dintre aceste cerințe, înseamnă că ești pe cale să faci o alegere bună pentru viitorul tău și al afacerii tale.

În continuare, îți oferim câteva sfaturi pentru a înțelege dacă respectivul furnizor de servicii de găzduire este OK sau nu prea.

3. Cum știi dacă furnizorul tău de găzduire VPS este OK sau nu prea?

Adevărul este că nu există o companie care oferă servicii de găzduire care să fie perfecte pentru absolut toată lumea. Important este să aibă un pachet de servicii OK pentru tine. De exemplu, dacă ai un site abia terminat pe care te pregătești să îl lansezi live, nu vei fi încântat în mod deosebit că respectiva companie oferă servicii de migrare gratuită de la un alt furnizor. Dacă îți scrii singur codul site-ului tău, nu vei fi încântat că ai posibilitatea de a instala WordPress pe domeniu cu un singur click.

Ideea e că avem nevoi diferite cu toții. Totuși, o companie cu servicii bune de găzduire va ști să împace fiecare utilizator în parte. Până la urmă, nevoile esențiale sunt aceleași pentru fiecare business în parte:

  • viteza de încărcare a site-ului,
  • securitatea datelor și a bazelor de date,
  • suportul oferit clienților,
  • scalabilitatea,
  • tariful atractiv.

Ghidându-te după aceste nevoi esențiale, îți poți da seama foarte ușor dacă furnizorul tău de găzduire VPS este OK sau nu prea în ceea ce te provește pe tine.

Îți dăm câteva exemple despre cum ar trebui să îți faci calculele înainte de a lua o decizie:

  • Acest furnizor îmi garantează o anumită viteză de încărcarea a site-ului dacă aleg acest pachet care costă X Euro pe lună? Dacă aleg un pachet de găzduire cu 10 Euro mai scump pe lună, diferența de resurse pe care le primesc este într-adevăr semnificativă?
  • Dacă nu sunt mulțumit în prima lună de serviciile oferite de acest furnizor, pot să renunț fără să plătesc suplimentar? Îmi primesc banii înapoi pe această primă lună? Îmi convin clauzele din contractul pe care mi-l propune acest furnizor?
  • Acest furnizor îmi oferă un nivel acceptabil de securitate? Dacă nu mă pricep prea bine, am cerut informații detaliate de la furnizor sau am apelat la sfatul unui specialist ca să îmi spună dacă datele mele sunt protejate? Furnizorul mi-a oferit aceste informații în mod deschis și clar sau a încercat să se eschiveze de la răspunsurile clare și precise?
  • În prima lună de folosire, am testat suportul acelui furnizor la o oră după programul normal de lucru ca să văd dacă, în cazul unei nevoi reale, chiar primesc suport 24/7 sau e doar o chestie de marketing?
  • În condițiile în care business-ul meu va crește așa cum îmi doresc, va putea acest furnizor să îmi susțină creșterea cu o găzduire superioară ca resurse sau deja și-a atins capacitatea maximă? În 2 ani va trebui să schimb iar furnizorul sau pot dezvolta cu acesta o relație de încredere pe termen lung?
  • Primesc maximum a tot ce primi în materie de resurse și servicii de banii pe care îi plătesc lunar?

Dacă treci prin toate aceste întrebări (și altele adiacente care ar putea fi aplicabile afacerii tale online) și îți oferi răspunsuri sincere, fără grabă, ești pe drumul cel bun în a alege cel mai bun pachet de găzduire VPS pentru nevoile tale.

4. Sfaturi pentru alegerea furnizorului de găzduire VPS

Antreprenorii, mai ales cei aflați la început de drum, au tendința să subestimeze importanța unui serviciu de găzduire de calitate pentru website-ul lor. Dacă alegi un provider care îți pică primul sub ochi, fără să faci un research, s-ar putea să te expui riscului de a face o gerșeală care să se dovedească a fi foarte costisitoare în timp. Ca proprietar de site, trebuie să analizezi toate opțiunile disponibile (sau pe cele mai multe dintre ele) și să iei în considerare toate lucrurile de mai sus pentru a face o alegere cu adevărat corectă și benefică pentru tine.

Resursele hardware de care vei beneficia vor juca un rol-cheie în performanța site-ului tău. De aceea, având în vedere sfaturile de mai sus, ai nevoie să alegi un plan de găzduire VPS care să aibă resursele necesare pentru tine (și poate ceva în plus), dar să nu aibă nici prea multe resurse care să stea nefolosite. Ar însemna că plătești mai mult pentru găzduirea VPS degeaba.

La fel de importante sunt tool-urile adiționale pe care furnizorul ți le pune la dispoziție. Chiar și dacă ai o experiență extinsă de business și de lucru cu diverse panouri de control, tot vei fi recunoscător dacă contul tău de găzduire va fi ușor de controlat și de manageriat. De aceea, multe companii care oferă găzduire (inclusiv noi, maghost) investim timp și efort pentru a face experiența de a lucra cu un serviciu de găzduire cât mai facilă.

Nu în ultimul rând, verifică ce spun alți clienți sau foști clienți despre respectivul furnizor. Este foarte ușor pentru o companie să se laude cu serviciile sale, oricine ar putea vorbi ore în șir despre avantajele pe care le oferă asupra competiției. Totuși, doar părerile reale și argumentate de la clienți îți pot da un indiciu despre cât de eficiente sunt serviciile oferite, despre cât de prompt este serviciul pentru clienți și așa mai departe. Verificând recenziile unui furnizor de servicii de găzduire pe Facebook, pe Google, dar și în grupurile de antreprenori de pe rețelele de socializare este un lucru care te poate scăpa de multe bătăi de cap pe viitor.

Noi, echipa maghost, te încurajăm să verifici recenziile clienților despre noi. Ne mândrim cu gradul nostru de eficiență, de profesionalism, dar și de transparență!

5. Concluzii

Alegerea unui VPS în locul unei găzduiri de tip shared este alegerea firească a oricărui business care își dorește să se dezvolte. Într-adevăr, costurile sunt ceva mai mari, însă diferența față de un serviciu de găzduire shared nu mai este astăzi atât de mare pe cât era în trecut. Iar avantajele pe care le primești depășesc cu mult diferența de preț dintre o găzduire VPS și una shared.

Dacă ai citit acest articol până aici, înseamnă că deja ai toate informațiile necesare pentru a face o alegere bună pentru tine. Știi la ce să fii atent și știi ce întrebări să îți pui înainte de a alege furnizorul și planul de găzduire VPS.

Acum, te invităm pe maghost.ro pentru a analiza riguros și oferta noastră de găzduire VPS. Vei observa că avem mai multe planuri, special gândite pentru diferite necesități și diferite bugete. Orice proiect vrei să susții, noi te ajutăm cu cea mai potrivită găzduire.

Iar dacă niciun plan propus de noi nu este perfect pentru tine, este în regulă. Ai opțiunea să îți construiești propriul plan de hosting VPS, să potrivești tu resursele exact așa cum ai nevoie, iar noi îți vom face cea mai avantajoasă ofertă ca raport preț-calitate.

De asemenea, tot pe site-ul nostru vei putea să vezi serviciile pe care le oferim gratuit. Suntem încrezători că vei alege oferta noastră creată pentru a te ajuta cu adevărat, pe termen lung. Ne dorim relații de business sănătoase și bazate pe încredere, nu vrem doar să îți luăm banii, iar peste o lună să pleci la concurență. De aceea, facem tot posibilul ca oferta noastră să fie mereu cea mai avantajoasă din România.

6. Întrebări frecvente și răspunsuri

 Câte site-uri pot găzdui pe un VPS?

Depinde. Capacitatea unui VPS depinde de configurarea sa. Tipurile de website-uri pe care vrei să le găzduiești își vor spune și ele cuvântul. De exemplu, dacă ai un plan de găzduire VPS cu 80 GB la dispoziție, poți găzdui două site-uri cu câte 40 GB fiecare. Sau poți găzdui 80 de site-uri cu câte 1 GB fiecare. Depinde de tipul acelor site-uri și de traficul estimat pe care îl vei avea pe fiecare. Dacă ne spui câteva detalii despre planurile tale, îți vom putea da sfaturi pertinente în acest sens.

Pot achiziționa adrese IPv4 suplimentar față de ce am în planul ales?

Desigur. La maghost, poți alege încă maximum 32 Ipv4 per mașină virtuală pe lângă numărul inclus în planul VPS ales. Le poți adăuga oricând dorești, de la început sau pe parcurs, oricum este mai avantajos pentru tine.  

Ce înseamnă VPS self-managed? Dar fully-managed?

Găzduirea VPS îți oferă control total. Dacă dorești să administrezi tu acest serviciu, ai nevoie de VPS self-managed. Dacă vrei să facem noi asta pentru tine, ai nevoie de VPS fully-managed. La maghost, poți alege orice variantă îți este mai la înd