Dezvoltare Web Produse. Servicii. Soluţii Securitate & Protecţie

Streaming live – ghid pentru producerea contentului de calitate pentru afacerea ta

Tehnicile de marketing au evoluat atât de mult în ultimii ani, încât practicile din 2015 ni se par acum amuzante, în cel mai bun caz. Cel mai probabil, în următorii ani revoluția metodelor de promovare a unei afaceri va fi și mai surprinzătoare. Elementul central va fi streamingul live, cel care conectează în cel mai personal mod o afacere sau o personalitate cu publicul lor. Află din acest articol marca maghost totul despre streamingul live! Bonus – vei găsi în acest articol și un ghid pentru producerea contentului de calitate pentru afacerea ta.

Streamingul live – vedeta tehnicilor de marketing

Canalele de conectare cu audiența ta sunt tot mai numeroase: rețele sociale, bloguri, vloguri, podcasturi. Toate acestea te ajută să creezi o experiență de excepție pentru publicul tău. Totuși, vedeta relaționarii dintre o afacere și publicul său este streamingul live.

Adevărul e că tehnicile de marketing digital sunt la îndemâna oricui astăzi. Oricine poate promova orice business în online. Nu există restricții de niciun fel. Rezultatul? O competiție acerbă pe absolut orice nișă.

Trebuie cumva ca din acest ocean de marketing digital, tu să fii peștele roz care să se facă remarcat și care să câștige atenția publicului. Cum faci asta? Fiind acolo, fiind prezent chiar unde te vrea publicul tău – pe laptopul lor, pe smartphone-ul lor, în camera lor, în mașina lor, în biroul lor. Și exact acest gen de prezență ți-o oferă streamingul live.

Bineînțeles, există anumite standarde de calitate atunci când faci streaming, astfel încât să nu îți arunci afacerea singur într-o lumină derizorie. Vom vorbi detaliat în continuare despre ce înseamnă streamingul live, de ce este atât de important în schema ta de comunicare digitală și cum ar trebui să se desfășoare o sesiune de streaming live pentru a câștiga publicul de partea ta!

Ce este streamingul live?

Fără să îți dai seama, deja folosești serviciile de streaming. De fiecare dată când asculți o piesă sau vezi un video pe YouTube, atunci când vezi un film pe Netflix sau când asculți muzică pe Spotify, tu de fapt faci streaming. Nu descarci conținut de pe internet ca să îl stochezi pe dispozitivul tău și să îl rulezi de acolo, ci beneficiezi online de transferul de date.

Atunci când vorbim despre streaming live, procesul este același: nu descarci date de pe internet, ci ai acces la ele video și/sau audio prin intermediul unei rețele, doar că această transmisiune se întâmplă live.

Un film pe Netflix a fost postat și apoi clienții pot să îl revadă la cerere de oricâte ori vor ei. Un streaming live presupune în principiu că atât cel care face transmisiunea, cât și publicul său să fie conectați în același moment pentru a accesa în timp real acele informații. Spunem “în principiu”, deoarece serviciile de streaming live de la maghost oferă și posibilitatea înregistrării transmisiunilor live, așa încât să le puteți revedea și derula înainte-înapoi oricând doriți. 

De ce ai nevoie pentru a face o transmisiune live? Ai nevoie de un dispozitiv cu acces la internet, o cameră video și o platformă ce oferă servicii de streaming live. Viteza internetului este importantă atât pentru tine, cel care transmiți, cât și pentru publicul tău, cei care vizionează ce transmiți tu. Bineînțeles, dacă vrei să faci streaming live la nivel profesional, vei avea nevoie și de lumini, microfon și poate un regizor de platou. Însă despre acestea vom vorbi ceva mai încolo.

De ce ai nevoie de streaming live pentru afacerea ta?

Dar de paginile sociale de ce ai nevoie? Ori de ce ai nevoie de un website? De ce faci SEO pentru afacerea ta?

Pentru că, dacă vrei clienți și vânzări, trebuie să fii exact acolo unde e audiența ta (împreună cu concurența ta) și să te remarci într-un mod pozitiv: pe Facebook, pe Instagram, pe Tik Tok, pe prima pagină din Google, pe site-ul tău și pe site-urile partenerilor tăi și live prin intermediul streamingului. Iar dacă competiția ta face deja sesiuni live și se conectează atât de personal cu audiența, însă tu nu faci acest lucru, ratezi o oportunitate foarte rapidă și foarte accesibilă de a-ți crește veniturile!

Clienții tăi apreciază într-o proporție tot mai mare experiențele personalizate și exclusive cu un brand, o afacere sau o figură publică. Într-un fel, ori de câte ori ei asistă la o sesiune de streaming live, au un sentiment de exclusivitate. Acel conținut este disponibil doar pentru un grup restrâns de oameni, ei fac parte din acel grup, deci sunt importanți. Și uite așa ai mai câștigat un segment de public și ți-ai crescut portofoliul de clienți!

Încă un motiv pentru care ai nevoie de streaming live pentru afacerea ta este amploarea pe care conținutul video o ia de la an la an. Se estimează că în următorii 3 ani, peste 80% din traficul digital va fi direcționat spre video-uri. În acest context, poți risca? Poți să refuzi această oportunitate de a câștiga cote de piață tot mai mari prin intermediul streamingului live?

În plus, sesiunile înregistrate de streaming live pot fi în sine atât un instrument de marketing (poți folosi secvențele video și audio pentru a crea reclame care atrag atenția mai mult decât o imagine cu un text pe ea), cât și un canal de venituri pentru tine (dacă, de exemplu, decizi că informația transmisă în acea sesiune este foarte importantă și începi să vinzi ulterior înregistrările). După cum spuneam, streamingul live este viitorul pentru orice afacere!

Ca să facem o comparație, am putea spune așa: îți amintești când prin 2010 afacerile fizice nici nu voiau să audă să își facă un website și îl considerau total inutil? Ei bine, concurența care a înțeles valoarea comerțului online conduce acum piața. La fel, afacerile care vor adopta acum această nouă tehnică de marketing – streamingul live – vor conduce piața în 2-3 ani, când algoritmii Facebook și Google vor favoriza conținutul video în detrimentul simplelor imagini.

Avantajele streamingului live

Această nouă formă de comunicare cu audiența este mult mai directă și mai clară decât orice altă formă de comunicare. Într-un articol de blog, poți scrie o mie de cuvinte despre un aspect, însă fără imagini și video clientul poate înțelege ceva total diferit de ce ai vrut tu să exprimi.

În același mod, dacă ai de transmis informații mai tehnice, cum oare poți să o faci prin intermediul unei imagini? Cheia este videoul. îi arăți clientului despre ce este vorba. Nu să îi povestești, nu să îl lași să își imagineze dintr-o fotografie. Ci să îi arăți și să i te arăți pentru a crea o relație de încredere.

Atunci când produci un video, beneficiezi de posibilitatea de a aborda corect orice subiect, oricât de tehnic sau complex ar fi, iar audiența ta va înțelege perfect ce vrei tu să transmiți. Îi vei ajuta cu flexiunile vocii tale și cu limbajul tău non-verbal. Toate acestea vor veni în sprijinul graficelor ori tabelelor pe care vei vrea tu să le prezinți audienței.

De asemenea, cu un articol de blog sau o imagine nu poți da voce clientului. Foarte puțini clienți îți vor scrie sau te vor suna dacă au nevoie de clarificări după ce vor citi un articol sau se vor uita la o imagine. Cei mai mulți se vor duce la concurență, unde totul este clar explicat într-o sesiune de streaming live în cadrul căreia și ei pot pune întrebările live, iar gazda transmisiunii le raspunde în timp real. Este altceva decât să aștepți un răspuns prin email de la o firmă două sau trei zile, răspuns care la fel de bine ar putea să nu vină niciodată, nu-i așa?

Poate că cea mai des folosită formă de marketing prin streaming live este webinarul. Poți folosi un webinar pentru “a încălzi” o audiență rece, pentru a-i da posibilitatea să te cunoască și să îți cunoască afacerea, pentru a face o introducere a viitoarelor oferte de servicii și produse pe care le vei lansa. Îl poți folosi pentru a-ți educa actualii sau viitorii clienți asupra unui aspect al serviciilor tale. Poți face un webinar care să funcționeze ca un tutorial de folosire a produselor vândute de tine. Ori chiar poți ridica oferte concrete de vânzare și de achiziție de clienți în cadrul unei transmisiuni live tip webinar.

Dacă ai o companie care organizează evenimente corporate și vrei să le arăți lumii, perfect! Ai nevoie doar de o sesiune bine organizată de streaming live și toată lumea va fi invitată la petrecerea din firma ta! Îți crești reputația de brand și vei atrage angajați mai buni și mai motivați.

Organizezi evenimente și constați că ai nevoie de spațiu suplimentar pentru participanți? Treci în online cu streaming live și vinde oricâte bilete de intrare vrei!

După cum vezi, formele pe care le poate îmbrăca marketingul video live sunt foarte diversificate și toate duc într-un singur punct: mai mulți clienți, mai multe vânzări. Făcând streaming live și conectându-te atât de personal cu audiența ta, vei da dovadă de transparență, iar brandul tău va părea uman și apropiat de oamenii reali, nu de statistici. Clienții apreciază aceste valori și te vor alege în defavoarea concurenței fără să stea pe gânduri!

Ghid pentru producerea contentului de calitate pentru afacerea ta

Îți promiteam la începutul acestui articol un bonus – și anume un ghid pentru a face content de streaming live de calitate, fără costuri mari, care să îți pună în valoare cu adevărat afacerea. Ei bine, a venit momentul să trecem la treabă!

Bineînțeles, nu te poți aștepta să faci streaming dintr-o cameră semiobscură, cu un perete cu var vernil în spate, cu sunet prost calitativ și să te aștepți să ai succes. Ca în orice altă activitate din firma ta, și aici trebuie să dai dovadă de același profesionalism. Este bine să plănuiești în avans fiecare pas al transmisiunii tale live și să pui în valoare atât persoana ta sau a celui care va fi gazdă, cât și afacerea în sine.

Iată câteva sfaturi pe care îți recomandăm să le urmezi pentru a atinge maximum de potențial cu streamingul tău live:

1. Planifică transmisiunea pas cu pas în avans

Calitatea informației din contentul video pe care îl pui la dispoziție audienței este vitală. De aceea, plănuiește transmisiunea pas cu pas în avans. Fă o listă foarte bine structurată cu toate temele pe care trebuie să le discuți. De exemplu, dacă îți vei prezenta serviciile de creare de site-uri web, nu uita să vorbești și despre subiecte conexe: optimizare SEO, pagina Google My Business, pagini sociale ale viitoarei afaceri etc. În acest fel, audiența va primi valoare adăugată, înțelegând subiectul pe deplin (așa cum nu ar fi putut să o facă dintr-un simplu articol de blog), iar tu vei avea oportunitatea să îți lărgești gama de servicii oferite, dacă asta îți dorești. În orice caz, audiența ta trebuie să rămână după eveniment cu senzația că a învățat lucuri cu adevărat noi și utile de la evenimentul tău online. Așa îți construiești o bază de clienți și audienți stabili.

Te simți confortabil și sigur pe tine când vorbești în fața camerei, în fața a sute sau mii de persoane? Perfect! Indiferent însă dacă ești un adevărat star sau ești puțin mai timorat la început, ai nevoie de această listă cu subiecte în față, astfel încât să nu uiți despre ce ai de vorbit.

De asemenea, stabilește clar data și ora transmisiunii live, astfel încât să poți începe promovarea evenimentului din timp. Cum promovezi evenimentul? Citește mai jos!

2. Focusează-te pe avatarul de client ideal

Este posibil ca audiența ta să fie eclectică, formată din oameni într-adevăr interesați de serviciile ori produsele tale plus oameni care vor doar să își lărgească cultura generală plus oameni care au intrat din plictiseală plus oameni de la concurență care eventual vor să îți pună bețe în roate. Proporția între categoriile de oameni de mai sus poate fi absolut oricare.

Tu, însă, trebuie să ai în minte doar prima categorie de oameni. Atât. În jurul lor îți construiești discursul și lista de subiecte. Ceilalți nu te interesează. Nu face greșeala de a încerca să mulțumești pe toată lumea. Te vei extinde inutil cu discuția, iar prima categorie de oameni – cei cu adevărat interesați – vor rămâne dezamăgiți că ai spus multe, dar nu ai spus ce îi interesa pe ei.

Dacă încă nu ai un avatar de client ideal, începe să îl construiești chiar de acum. În timpul streamingului live, tu trebuie să ai foarte clar în minte cine este clientul tău ideal. Continuând exemplul de mai sus, am putea spune că interesați de serviciile de creare website-uri sunt antreprenorii cu afaceri fizice sau antreprenorii în devenire, care încă nu au un website din cauza că fie nu au cunoștințe tehnice, fie nu au timp disponibil și care preferă să primească o soluție la cheie, fără să investească muncă și timp. Desigur, acesta este doar un exemplu, tu ești cel care trebuie să construiască acest avatar.

Important este să te focusezi pe acești oameni, nu pe toată lumea.

3. Bazează-te pe echipament de calitate

Smartphone-ul, companionul nostru personal în viața de zi cu zi, pare a fi bun la toate, inclusiv pentru a face streaming live pe Facebook sau Instagram. Și chiar poate face acest lucru la un nivel decent. Atunci când însă vrei să faci streaming live la nivel profesional, nu mai este în regulă să te bazezi pe un simplu telefon mobil, fie el și inteligent.

În special dacă vrei să organizezi transmisiuni importante, cu o audiență mai mare de 10 persoane, este timpul să renunți la camera telefonului mobil și chiar la webcamul laptopului tău. Ai nevoie de echipament profesional – un computer puternic, o cameră video adecvată pentru streaming live și o conexiune la internet rapid și stabil. În funcție de amplitudinea evenimentului live, este posibil să ai nevoie și de o instalație de lumini profesionale.

De asemenea, este esențial și să apelezi la serviciile unei platforme specializate pe streaming live, așa cum este cea oferită pe maghost.ro.

4. Încurajează audiența să interacționeze cu tine

În sfârșit, ești live și totul merge minunat! Bravo, ai trecut de cea mai grea parte – cea inițială! De acum, doar cerul este limita pentru tine!

În timpul streamingului live, nu uita să motivezi audiența ta interacționeze cu tine. Dialogul este cea mai bună cale de a crea legătura între tine și public. Nu îți dorești să vorbești doar tu la nesfârșit și pe același ton, vei vedea cum numărul live de participanți îți scade vertiginos.

În schimb, vei vrea să folosești pauze, tonalități diferite, un mod de comunicare neobositor, ca un bun orator ce ești. De asemenea, încurajează audiența să comunice! Fie vorbind direct cu tine dacă vrei să le dai această posibilitate, fie scriind mesaje în chat, fie lăsând emoticoane, orice! Important e ca ei să se simtă parte din eveniment și din discuție, nu doar un decor care să îți crească ție statisticile de audiență.

De asemenea, multe platforme de streaming permit folosirea contentului interactiv. De exemplu, poți face un concurs live în care ei să bifeze sau să voteze anumite opțiuni și să descoperiți împreună rezultatul jocului ori concursului. Dacă vei ști să contruiești inteligent aceste activități interactive, vei putea și să tragi concluzii valoroase pentru afacerea ta, bazându-te pe răspunsurile pe care le vei primi de la audiența ta.

5. Monitorizează datele obținute

Evenimentul s-a încheiat și a ieșit super, te felicităm că ai folosit serviciile noastre de streaming live premium! Poți respira liniștit, totul a fost perfect, iar afacerea ta tocmai a mai făcut un mare pas înainte. Ține-o tot așa!

Acum, însă, este timpul să analizezi și să monitorizezi datele obținute. Te interesează în mod special următoarele puncte:

  • numărul de audienți noi,
  • numărul de audienți care au participat și la alte evenimente online ale tale (daca este cazul),
  • numărul de oameni care au iesit in timpul sesiunii live.

În funcție de rezultatele obținute, îți poți propune ca în următoarea sesiune live să îmbunătățești unul sau fiecare dintre aceste aspecte. În acest mod, vei deveni din ce în ce mai performant în activitatea ta de marketing prin streaming live!

Cum anunți audiența că urmează să oferi un webinar sau un alt tip de streaming live?

Bineînțeles, pentru a avea membri online în sesiunea ta, lumea trebuie să afle de eveniment. Dacă nu promovezi evenimentul dinainte și nici nu ești încă foarte cunoscut și urmărit de cei interesați de domeniul tău, s-ar putea să ai mult mai puțini oameni conectați decât ți-ai fi dorit.

Cum anunți audiența ta actuală și potențială că urmează să oferi o sesiune de streaming live care ar putea să îi intereseze? Bună întrebare. Dacă ai muncit și ai construit scheletul webinarului, dacă ai investit și în echipamente, atunci lumea trebuie să afle și să fie prezentă, astfel încât tu să nu fi muncit degeaba. Iată care sunt sugestiile noastre de modalități de promovare a unui webinar live:

  • Postează pe paginile tale sociale remindere periodice cu privire la data, ora și tema evenimentului live,
  • În partea de Stories a rețelelor sociale, poți să faci un joc cu un cronometru invers, astfel încât lumea să devină nerăbdătoare cu privire la webinarul tău,
  • Întreabă oamenii prin newsletter sau pe rețelele sociale ce subiecte ar dori ca tu să atingi în timpul streamingului live – s-ar putea să primești niște idei excelente, la care poate că tu nu te-ai fi gândit,
  • Poți posta pe paginile sociale scurte video-uri cu tine invitându-i la eveniment sau reamintindu-le de el, pentru ca oamenii să se familiarizeze cu tine și să devină curioși,
  • Segmentează lista de abonați la newsletterul tău și trimite informări special formulate pentru fiecare segment de abonați în parte.

În toate acțiunile tale de promovare a sesiunii de streaming live, formularea trebuie să inducă ideea de “voi primi informații valoroase, nu va fi pierdere de timp, deci chiar trebuie să particip”.

Servicii de streaming premium

Așadar, streamingul live video și audio este potrivit pentru a transmite cam orice: informații despre produsele ori serviciile tale, conectare cu publicul tău din postura de celebritate/influencer etc., concerte, petreceri corporate sau private, videoconferințe, interviuri, meciuri, nunți, discursuri, slujbe religioase – absolut orice! Dacă poți filma acel eveniment, înseamnă că îl și poți transmite live!

Audiența ta te va putea urmări de pe telefon (indiferent că folosește Android, iOS sau Windows), de pe un Smart TV, de pe tabletă, computer sau laptop. După cum spuneam, trebuie să fii disponibil acolo unde e audiența ta – peste tot!

Serviciile de streaming oferite de maghost îți oferă un pachet de servicii personalizat pe nevoile tale, la cel mai avantajos cost:

  • MultiBitrate, pentru a nu avea întreruperi în timpul transmisiunilor,
  • Audiență publică sau privată, blocare de IP-uri sau țări nedorite,
  • Servicii de arhivare și stocare a sesiunilor live,
  • Suport pentru VOD (Video On Demand), pentru a putea monetiza transmisiunile tale,
  • Suport DVR, pentru a putea derula evenimentul, astfel încât audiența ta să nu piardă nimic,
  • Video Ads, în cazul în care vrei să folosești această metodă de monetizare a transmisiunii live,
  • Statistici detaliate asupra evenimentului,
  • Suport tehnic 24/7.

Ai și alte întrebări despre streamingul live? Ne poți contacta oricând și te ajutăm cu drag!