Dezvoltare Web Produse. Servicii. Soluţii

Alegerea numelui de domeniu pentru site-ul tău

Știi deja că un website pentru afacerea ta este o necesitate, nu o opțiune. Oamenii caută pe internet informații despre produse și servicii și, din ce în ce mai mult, le cumpără online. Pandemia a accelerat procesul de digitalizare a comerțului, astfel încât, dacă nu ai un site, pierzi bani chiar în timp ce citești acest articol. Vestea bună? E foarte ușor să îți faci un site funcțional și optimizat. Cu ce începi? Cu alegerea numelui de domeniu pentru viitorul tău website! Așa că noi, echipa maghost, ți-am pregătit acest ghid!

Ce este un nume de domeniu?

Practic, numele de domeniu este adresa la care website-ul tău va putea fi găsit online. O dată ce îți alegi numele de domeniu și îl înregistrezi, el nu mai poate fi înregistrat de nimeni altcineva. Rămâne al tău – trebuie doar să ai grijă să îl plătești anual sau conform planului tarifar ales.

De exemplu, dacă afacerea ta se numește Nori pe Cer SRL, numele de domeniu ar putea avea forma noripecer.ro, nori-pe-cer.ro, noripecer.com, nori-pe-cer.org și așa mai departe. Bineînțeles, tu îți alegi exact forma pe care o dorești, dintre formele care sunt disponibile (care nu sunt deja cumpărate).

Alegerea inteligentă a numelui de domeniu

Numele de domeniu este prima informație despre tine pe care o vor avea potențialii tăi clienți online. Așadar, vei vrea ca acel nume să te reprezinte și, cel mai important, să îți reprezinte produsele sau serviciile pe care le vinzi.

De exemplu, dacă firma ta care se numește în acte SC Nori pe Cer SRL se ocupă de fapt cu oferirea de consultanță de business, este posibil ca un nume de domeniu de tipul noripecer.ro să nu te ajute. S-ar putea să te ajute mai mult un nume de domeniu de tipul bizconsult.ro. Așadar, orientează-te spre un nume de domeniu care să spună utilizatorilor din online ce anume le oferi.

Desigur, dacă ai creat un brand de pantofi, numele site-ului ar trebui să fie exact denumirea brandului, indiferent ce nume poartă în acte societatea comercială pe care activezi.

De asemenea, un nume de domeniu ales inteligent te poate ajuta pe viitor și la partea de SEO a site-ului tău, deși astăzi denumirea efectivă a domeniului nu mai are aceeași importanță ca acum 5 ani.

Alte sfaturi pentru un nume de domeniu perfect pentru afacerea ta

La fel de important este ca numele site-ului tău să fie ușor de citit și de reținut. De Facebook știe toată lumea, însă cine știe sau cine poate reține o adresă web de tipul mag-online-oferte-249? Numele de domeniu trebuie să fie clar, concis, scurt, să aibă rezonanță și, nu în ultimul rând, să inspire încredere. Dacă nu ai inspiratie, poți face un brainstorming cu echipa ta și s-ar putea să găsiți împreună niște idei super!

Cât despre extensia domeniului tău, există o regulă generală care spune că: cel mai bine este să alegi .ro dacă activitatea ta se va adresa clienților din România sau .com dacă te vei adresa și altor țări. Totuși, poți lua în considerare și alte variante, de tipul .org, .net, .biz – dacă acestea au o rezonanță bună cu numele tău de domeniu.

În mod ideal, atunci când cumperi un nume de domeniu pe o extensie, ar trebui să cumperi acel domeniu cu toate celelalte extensii, în cazul în care vei vrea să te extinzi în viitor sau pur și simplu pentru a-ți proteja numele ales. De exemplu, dacă achiziționezi numele de domeniu noripecer.ro, ideal ar fi să cumperi și noripecer.com, noripecer.org, noripecer.net etc., chiar dacă aceste domenii suplimentare vor rămâne (momentan) nefolosite.

Cum înregistrezi un nume de domeniu?

Dacă te-ai hotărât cu privire la numele pe care îl dorești, a venit momentul să îl înregistrezi, înainte ca altcineva să o facă înaintea ta. Cum înregistrezi un nume de domeniu? Este foarte simplu! Noi, la maghost, îți oferim servicii de înregistrare a numelui de domeniu. Primul pas este să verifici pe site-ul nostru disponibilitatea acelui nume, apoi să îl achiziționezi pentru ce perioadă dorești (1 an, 2 ani, 3 ani etc.).

Cât costă un nume de domeniu? Prețul unui nume de domeniu variază de la câțiva euro pe an până la o mie de euro pe an, în funcție de extensia pe care o vrei și perioada pentru care îl rezervi. Cele mai multe nume de domeniu perfecte pentru România nu depășesc câțiva euro sau câteva zeci de euro pe an. Ca regulă generală, cu cât închiriezi numele de domeniu pe o perioadă mai lungă, cu atât va fi mai ieftin tariful pe an, iar tu scapi de grija plății anuale. 

Următorul pas după cumpărarea numelui de domeniu este achiziționarea găzduirii (hostingului). Tot la noi, la maghost, găsești și servicii de găzduire web, așa încât poți cumpăra totul dintr-un singur loc, fără bătăi de cap, cu doar un click! Asta e tot ce ai nevoie! De acum, îți faci site-ul și gata, ești online! 

Te putem ajuta și cu alte informații? Contactează-ne și te ajutăm cu drag!